Web Analytics Made Easy - Statcounter

صیانت از عرصه‌های منابع طبیعی با توجه به محدودیت امکانات و نیروی انسانی در اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان نیازمند مشارکت عموم مردم است.

فاطمه صنیعی وحید/ خبرنگار
به گزارش ایران آنلاین، رئیس اداره آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان تصریح کرد: یکایک افراد جامعه باید نسبت به حفظ عرصه‌های طبیعی که متعلق به خودشان است، احساس مسئولیت کنند؛ بویژه در شرایطی که کشور با معضلات زیست محیطی نوظهور از جمله پدیده گرد و غبار مواجه است، این پدیده نشان داد که عوارض و مخاطرات زیست محیطی و منابع طبیعی، تنها متوجه قشر یا سازمانی خاص نیست بلکه عموم جامعه را درگیر می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


سید محمدامین مشعریان با بیان اینکه دو چالش عمده، منابع طبیعی را تهدید می‌کند، آتش‌سوزی و حریق در عرصه‌های منابع طبیعی مانند مراتع و جنگل‌ها و همینطور پدیده خشکسالی و گرد و غبار را از چالش‌های مهمی دانست که منابع طبیعی استان همدان را به شدت تهدید می‌کند.
وی یادآورشد: از آنجایی که همه ساله در فصل گرما، احتمال وقوع حریق در مراتع و جنگل ها افزایش می‌یابد، باید راهکارهایی حفاظتی و پیشگیرانه برای حفاظت از عرصه‌های مرتعی و جنگلی در فصل گرم سال اندیشیده شود که نخستین آن آگاهی مردم نسبت به خودداری از روشن کردن آتش در جنگل‌ها بویژه در روزهای گرم سال است. 
وی با اشاره به اینکه عمده آتش‌سوزی‌ها در جنگل‌ها غیرعمدی است، گفت: برای پیشگیری از وقوع احتمالی هر گونه حریق در عرصه های طبیعی باید با ارائه آموزش‌های لازم به هموطنان، آنها را نسبت به صیانت از منابع طبیعی حساس و آگاه کنیم؛ همانطور که می دانید، بسیاری از آتش‌سوزی ها سهوی است بطوریکه با انداختن حتی یک بطری شیشه‌ای در جنگل ‌ها که در تابستان خاصیت ذره بینی پیدا می‌کند یا آتشی که در طبیعت برای تفریح روشن شده و خاموش نمی شود، شاهد وقوع آتش‌سوزی گسترده در عرصه‌های جنگلی و مرتعی می‌شویم.
رئیس اداره آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان ادامه داد: البته برخی آتش‌سوزی‌ها با هدف تخریب و تصرف منابع طبیعی از سوی سودجویان رخ می‌دهد که با توجه به اینکه قانون مجازاتی مشخص و قاطعی را برای متخلفان در نظر گرفته است، با سودجویان و تخریب‌کنندگان عرصه‌های زیست‌محیطی از جمله جنگل‌ها و مراتع به شدت برخورد قانونی خواهد شد.
مشعریان با یادآوری اینکه علاوه بر مباحث آموزشی، توجه به مباحث فنی نیز در دستور ماست، افزود: اقدامات فنی از قبیل احداث آتش‌بر، هرس درختان، پاکسازی تشتک‌های درختان، استقرار نگهبان و محافظ در جنگل‌کاری‌ها و ... برای جلوگیری از آتش‌سوزی در عرصه‌ای طبیعی و جنگل‌کاری‌ها در استان همدان صورت گرفته که تمامی آنها در راستای پیشگیری و کاهش خسارت آتش‌سوزی‌هاست.
این مسئول با یادآوری اینکه سطح آتش‌سوزی‌ها در جنگل‌ها و مراتع استان همدان سال گذشته نزدیک به صفر بوده است، دلیل این مهم را هماهنگی بین‌بخشی، تلاش همکاران اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان و همینطور نتیجه بازدهی کلاس‌های آموزشی علمی – کاربردی دانست.
مشعریان ضمن مثبت ارزیابی کردن نتایج اجرای طرح همیاران طبیعت، یادآور شد: همیاران طبیعت را از گروه های مختلف مردمی از سراسر استان جذب کردیم و گروه های مدیریت پیشگیری و اطفاء حریق را با حضور همیاران طبیعت تشکیل دادیم که همین فرهنگ‌سازی‌ها و آماده باش بودن یگان حفاظت در شهرستان‌ها باعث شد، حریق گسترده و عمیقی در سطح عرصه‌های طیبعی استان رخ ندهد.

 

صدور کارت همیاران طبیعت برای طبیعت‌دوستان


این مسئول با بیان اینکه برای همیاران طبیعت کارت صادر می‌شود و از اقدامات تشویقی و ترویجی نیز بهره‌مند می‌شوند. یادآور شد: فردی که همیار طبیعت می‌شود خود را جزئی از ما می‌داند و کوچکترین تخریب یا  آتش‌سوزی را گزارش می‌دهد و دیگران نیز را به حفظ منابع طبیعی تشویق می‌کند.
رئیس اداره آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان با اشاره به نقش مردم در حفاظت از عرصه های جنگلی و مرتعی گفت: مردم با مشاهده آتش‌سوزی و تخریب منابع طبیعی می‌‌توانند مراتب را به سامانه تلفنی رایگان 1504و 139 اطلاع دهند؛ بر این اساس، یگان حفاظت در کوتاه‌ترین زمان ممکن اقدام به بررسی و رفع موضوع خواهد کرد؛ همچنین در بحث اطفاء حریق کشیک‌های 24 ساعته با اولویت پیشگیری از وقوع حریق هرساله تشکیل می‌شود.

این مسئول در ادامه با بیان اینکه همدان استانی مرتعی است و جنگل طبیعی به میزان بسیار محدود دارد، تصریح کرد: مراتع بسیار با ارزش هستند و گونه‌های منحصربفردی که در خطر انقراض هستند و در مراتع زیست می کند، باید حفظ شود.


۶۴ هزار  هکتار از اراضی استان بیابانی شده است


این مسئول با بیان اینکه متأسفانه بالغ بر ۶۴ هزار هکتار اراضی بیابانی در شهرستان‌های مختلف استان همدان داریم، افزود: اگر اقدامات لازم برای جلوگیری از بیابان‌زایی صورت نگیرد، قطعا این سطح افزایش خواهد یافت.
مشعریان در ادامه با بیان اینکه امروزه معضلات زیست محیطی از جمله پدید گردو غبار آنهم عمدتاً منشاء خارجی، تهدیدی جدی برای حیات انسان و عرصه‌های منابع طبیعی محسوب می‌شود، درباره اقدامات لازم به منظور جلوگیری از بیابانی کشور عرصه‌هایی منابع طبیعی و زیست محیطی گفت: جلوگیری از روند فزونی بیابانی شدن اراضی در وهله نخست نیازمند مطالعات دقیق و کارشناسانه است، در مرحله بعدی نیز بایعد نقشه هر منطقه متناسب با پوشش گیاهی و نوع خاک آن منطقه تهیه و درگام بعدی متناسب با آن کاشت گیاهان و همینطور حفاظت و قرق منطقه صورت گیرد؛ وی ادامه داد: در این زمینه تجربه موفقی داشتیم به طور مثال شهرستان کبودرآهنگ با گونه‌های مقاوم و سازگار، نهال‌کاری، حفاظت و قرق شده که خوشبختانه نتیجه بسیار خوبی حاصل شده‌است.
وی با تأکید بر اینکه عملیات مقابله با بیابان‌زایی با کشت گیاهان و گونه‌های مقاوم به کم‌آبی در سایر شهرستان های همدان باید اجرایی شود تا مناطق بیایانی موجود در استان در آینده به کانون گرد و غبار و آلودگی هوا تبدیل نشوند، یادآور شد: عملیات کشت گونه‌های مقاوم به کم‌آبی، حفاظت و قرق در ۸۵۰ هکتار از اراضی بیایانی این استان انجام شده که خوشبختانه این گونه‌ها به رشد و ثمر رسیده اند.
به گفته این مسئول، ۲۵ میلیارد ریال تاکنون از محل اعتبارات ملی و استانی برای اجرای کارهای فنی در راستای مقابله با بیابان‌زایی در استان هزینه شده است.


نقش چشمگیر آبخیزداری در حفظ و احیای عرصه‌های طبیعی


رئیس اداره آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان در ادامه با بیان اینکه یکی از کارهای مهمی که باید در سطح استان انجام شود، اجرای طرح‌های آبخیزداری است، گفت: برای این منظور سازه های بزرگ و کوچک با مطالعه انجام شده است.
وی با بیان اینکه آبخیزداری اهدافی از قبیل جلوگیری از وقوع سیل و سیلاب ، فرسایش خاک و افزایش رطوبت منطقه و تغذیه منابع آب زیر زمینی را در پی دارد، تصریح کرد: خاک از ثروت‌های  طبیعی است که در صورت نابودی غیرقابل جبران است؛ بنابراین باید با اجرای طرح های آبخیزداری و جلوگیری از فرسایش آن ضمن حفظ ماهیت خاک، منابع آب های زیرزمینی را حفظ و تقویت کرد تا به این ترتیب ضمن افزایش سطح رطوبت خاک، شرایط منطقه را برای صیانت و گسترش پوشش گیاهی مهیا کرد.

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: عرصه های منابع طبیعی رئیس اداره آموزش همیاران طبیعت آتش سوزی ها زیست محیطی گونه ها جنگل ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۱۱۵۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هفت خان مشکلات پیش روی اراضی هفت آسیاب سنندج

تجمع اعضای تعاونی‌های مسکن مقابل استانداری کردستان یکی از داستان های پرتکرار و سریالی است.

موضوع یکی از این تجمع‌ها بحث زمین‌های هفت آسیاب سنندج است که بعد از گذشت ۳۰ سال اعضا همچنان در گیرو دار مشکلات احقاق حق خود هستند و  به عنوان یک معضل اساسی مطرح شده و روز به روز کلاف آن پیچیده تر می شود.

سال‌ ۷۲ محدوده‌ای از زمین‌های کوه آبیدر سنندج به تعدادی از کارمندان منابع طبیعی و افراد دیگر واگذار و مبالغی از آنها گرفته می‌شود، غافل از آنکه این اراضی در محدوده کوه آبیدر و منابع طبیعی است، حال این تعداد از افراد سند رسمی داشته و خواهان احقاق حق ۳۰ ساله خود هستند، در این شرایط نیز نه دولت و نه فعالان محیط زیستی اجازه واگذاری این اراضی را به این افراد نمی‌دهند.

ادعای مالکان زمین ها

نماینده اعضای مالکان زمین‌های هفت آسیاب سنندج در این باره می گوید: زمین‌های هفت آسیاب در سال ۷۲ از طرف وزارت جهاد کشاورزی و منابع طبیعی به نیروهای خود واگذار و آنها نیز به افراد دیگر می‌فروشند، اما زمین‌ها تا کنون نه تحویل داده شده و نه تغییر کاربری شده است.

وی افزود: از طرفی استاندار کردستان قول داد که تا پایان سال ۱۴۰۲ تکلیف زمین‌ها مشخص و احقاق حق شود اما تاکنون اتفاقی در این باره رخ نداده است.

وی ادامه می دهد: زمین‌ها ۲۴ هکتار است و در زمان تحویل خارج از محدوده بوده اما اکنون ورودی شهرک وحدت سنندج است و حدود ۸ هکتار از این زمین‌ها در محدوده کمربندی آبیدر بوده که در سال‌های گذشته تغییر کاربری شده است.

این مدعی مالکیت اراضی زمین‌های هفت آسیاب سنندج می افزاید: در سفر ریاست جمهوری به استان کردستان مصوب شد که ۵.۷ هکتار زمین بابت ۲۴ هکتار زمین معاوضه شود، کمتر از یک چهارم زمین‌های فعلی، در یک محدوده بسیار دور که با موقعیت زمین فعلی ما بسیار متفاوت است که با مخالفت افراد مواجه شد.

مخالفت فعالان محیط زیستی

در مقابل اما یکی از فعالان محیط‌زیست سنندج با اعلام مخالفت از واگذاری این زمین‌ها برای ساخت و ساز مسکونی اظهار می دارد: زمان مدیرکل وقت جهاد کشاورزی در سال‌های ۷۰، زمین‌هایی در قالب طرح طوبی که برای ایجاد اشتغال و تولید محصولات کشاورزی به دوستان ، پیمانکاران و نیروهای خود واگذار می‌کنند و اکنون بسیاری از این افراد این زمین‌ها را به افراد دیگر فروخته‌اند.

این فعال زیست محیطی با اشاره به مخالفت مردم برای ساخت و ساز در این اراضی می افزاید: اگرچه این افراد نیز حق دارند و باید به حق چندین ساله خود برسند، اما باید این زمین‌های محدوده هفت آسیاب با زمین های دیگر کاربری مسکونی معاوضه شود، آبیدر سنندج ثبت ملی شده و بسیار از گونه‌های جانوری و گیاهی ثبت جهانی شده و ساخت و ساز دراین محدوده اصلاً قابل قبول نیست و این ظرفیت بکر و سرمایه کردستان نابود خواهد شد.

باطل شدن اسناد

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان نیز ضمن اشاره به کلاف سردرگم اراضی هفت آسیاب سنندج، اظهار می دارد: در سال ۷۲ اراضی هفت آسیاب در دل آبیدر سنندج با دستور وقت جهاد سازندگی به اعضای تعاونی مسکن اداره کل منابع طبیعی واگذار و کلیه اعضا سند دفترچه‌دار ۵۰۰ و ۱۰۰۰ متری در دست دارند.

بهزاد شریفی‌پور با بیان اینکه ۳۰ درصد اراضی به کارکنان منابع طبیعی و ۷۰ درصد کارکنان جهاد سازندگی تعلق داشت، افزود: سال ۷۶ زمین ها از طرف منابع طبیعی به اعضای تعاونی جهاد و کارکنان منابع طبیعی واگذاری شد اما  سال ۸۸ به دلیل خارج شدن این اراضی در محدوده خارج از شهر با طرح تفضیلی شهر، از اختیارات منابع طبیعی خارج می‌شود، همچنین سال ۸۸ طبق دادگاه شعبه‌ای در مشهد توسط موقوفه معتمد وزیری اسناد منابع طبیعی به نام این اعضا را باطل می‌کند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان می افزاید: کنشگران زیست‌محیطی، سازمان‌های مردم نهاد و NGOها مخالف واگذاری اراضی هفت آسیاب به این اعضا هستند، اواخر سال گذشته با چندین جلسه مختلف و سفر نهاد ریاست جمهوری طبق مصوبه شورای بیت‌المال مصوب می‌شود تا آخرسال ۱۴۰۲ دستگاه‌های اجرایی و جهاد کشاورزی زیر نظر دستگاه‌های نظارتی، این مشکل تعیین تکلیف و اراضی معاوضه شود.

وی با بیان اینکه این اراضی به دست چند نفر خرید و فروش شده اند ادامه می دهد:  با جلسات مختلف زیر نظر معاونت عمرانی استانداری مقرر شد  ۵.۷ دهم هکتار اراضی منابع طبیعی در قالب آپارتمان‌سازی با اراضی هفت آسیاب معاوضه شود اما تعدادی از اعضا مخالف و توافق نمی‌کنند.

شریفی‌پور در پاسخ به این سؤال که بألاخره این مشکل چه زمانی برطرف می‌شود؟ اذعان داشت: جز اختصاص این میزان اراضی در نظر گرفته شده که مسئولان استانی متعهد و موافق اجرای آن هستند، هیچ حکم دیگری قابل اجرا نیست تا شورای انجمن بیت‌المال در این راستا تصمیم جدی نگیرد.

زارعی‌کوشا، استاندار کردستان نیز سال گذشته با وعده اینکه مشکل اراضی هفت آسیاب تا پایان سال۱۴۰۲ برطرف خواهد شد، اذعان کرد: هزار و ۲۰۰ خانواده درگیر این اراضی‌ هستند و از سال ۱۳۷۲ چشم انتظار واگذاری آن هستند و این مشکل را به گونه‌ای که به آبیدر هم صدمه‌ای وارد نشود، حل خواهیم کرد.

رضا طلبی

دیگر خبرها

  • ۷۵ هکتار از اراضی ملی کردستان رفع تصرف شد
  • یک حلقه چاه آب غیر مجاز در تنگستان پلمب شد
  • حفاظت و حراست از اراضی ملی اولویت دستگاه‌های متولی باشد
  • ۲ تن چوب تاغ قاچاق در شاهرود کشف شد
  • لزوم ورود حوزه علمیه به عرصه درختکاری و حفظ منابع طبیعی
  • بیش از ۱۵۰۰ مترمربع از اراضی ملی عنبرآباد رفع تصرف شد
  • کشف و توقیف چوب جنگلی قاچاق در آمل
  • هفت خان مشکلات پیش روی اراضی هفت آسیاب سنندج
  • توزیع منابع با نگاه عدالت محور کلیدواژه حل مشکل حاشیه نشینی است
  • جلوگیری از تخریب اراضی ملی در بم